«Ενσυναίσθηση»

Οταν ξεκίνησα το Coaching μια από τις βασικές έννοιες στις οποίες εμβάθυνα και μπήκα στη διαδικασία να διαφωτίσω σε ικανοποιητικό βαθμό, ήταν η Ενσυναισθηση.
Εν-συν-αίσθηση σημαίνει
Να μπορώ να έχω την αίσθηση του άλλου αν και δεν βιώνω την ίδια εμπειρία μαζί του (τουλάχιστον όχι παράλληλα με αυτόν) ωστόσο μπορώ να νιώσω το συναίσθημα του σε ένα τέτοιο σημείο που μπορώ να γνωρίζω πως είναι.
Στην ουσία, έτσι όπως περιγράφεται ο όρος και έτσι όπως λειτουργει η ενσυναισθηση, φαίνεται να μην έχει και τόση θετική χροιά καθότι το να βιώνει κανείς τα αρνητικά συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου δεν απέχει πολύ από το να ταυτιστεί μαζί τους και να τα «περάσει» ως δικά του. Αρα να αποκτήσει ένα συναισθηματικό φορτίο που δεν του αναλογεί.
Από την άλλη, οταν διαθέτει κανείς την ενσυναισθηση, έχει μια σπουδαία δυνατότητα να μπορεί να μπει στη θέση του άλλου και να του «σταθεί» / βοηθήσει με τον μέγιστο δυνατό τρόπο.
Συμπέρανα λοιπόν όπως, οπως και κάθε άλλη ικανότητα και δυνατότητα ενός ανθρώπου , έχει δυο όψεις , την θετική και την αρνητική και την διαφορά την κάνει ο τρόπος που την διαχειρίζεται κανείς . Και ο τρόπος αυτός πηγάζει από το ποσό συνειδητοποιημένος είναι κανείς για τις ικανότητες του, το ποσό δυνατός ή αδύναμος είναι για να τις ελέγχει και να τις χειρίζεται ορθά.
Και αυτή είναι κ η λύση για όλους τους ανθρώπους που τους επισκιάζει η ικανότητα τους αυτή, της ενσυναίσθησης .
• αυτογνωσία
• ενδυνάμωση
• ευσυνειδησία